Jalkaterapia on erikoisala, joka keskittyy alaraajojen hyvinvointiin, toimintakyvyn arviointiin sekä iho- ja kynsiongelmien hoitoon. Jalkaterapian tavoitteena on edistää ja ylläpitää jalkojen terveyttä sekä parantaa asiakkaan elämänlaatua. Tämä saavutetaan monipuolisilla jalkaterapian menetelmillä, jotka vaihtelevat jalkojen ihon ja kynsien perushoidoista aina monimutkaisempiin biomekaanisiin analyyseihin ja apuvälineterapiaan.
Jalkaterapian avulla saadaan monenlaisia hyötyjä henkilöille, joilla on alaraajojen toimintoihin, ihoon tai kynsiin liittyviä ongelmia. Jalkaterapian hyötyjä ovat mm.:
Kivun lievittäminen ja toimintakyvyn parantaminen
Jalkojen yleisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden avulla vakavampien ongelmien, kuten jalkahaavojen ehkäisy
Toimintakyvyn ja elämänlaadun parantaminen erityisesti ikääntyneillä ja diabeetikoilla
Jalkaterapian hoito ja toteutus suunnitellaan aina yhdessä asiakkaan kanssa. Jokainen hoitosuunnitelma on yksilöllinen ja perustuu asiakkaan tarpeisiin ja elämäntilanteeseen. Hoitosuunnitelma voi sisältää lyhytaikaisia hoitotoimenpiteitä akuutteihin jalkaongelmiin tai pitkäaikaisia hoitosuunnitelmia perus jalkojenhoidosta aina kroonisten kiputilojen hoitoon. Jalkojenhoidon käyntivälit vaihtelevat muutamasta viikosta useampaan kuukauteen.
Jalkaterapeutti (AMK) on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut alaraajojen toimintakyvyn arviointiin, hoitamiseen ja kuntouttamiseen. Jalkaterapeutin työssä yhdistyvät monipuolinen tietämys anatomiasta, fysiologiasta, biomekaniikasta ja erilaisista hoitotoimenpiteistä, joiden avulla pyritään parantamaan asiakkaiden jalkojen terveyttä ja elämänlaatua. Tämän takia jalkineilla, pohjallisilla, seisoma-asennolla, kävelytyylillä ja omahoidolla on suuri rooli jalkaterveydessä. Taikanappia jalkaongelmien parantamiselle ei ole. Hoito vaatii kärsivällisyyttä, säännöllistä jalkaterapiaa, omahoitoon sitoutumista ja toisinaan moniammatillista yhteistyötä.
Lue lisää miten, jalkaterapia toteutuu kotikäynnillä: